Keres >>
Elismerések
Hollóházi porcelán manufaktúra
Porcelángyártás
Múzeum
Elérhetőségek

Amennyiben szeretne időnként értesítést kapni termékeinkről, kedvezméinkről és érdekességekről, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre.
Múzeum

„A múzeum feladatát igazán akkor tölti be, ha tárgyai a művészi élmény mellett gondolatokat ébresztenek. A Hollóházi Múzeum a múlt tiszteletére tanít. Arra tanít mindnyájunkat, hogy az örökségként kapott művészetet és technikát fejlesztenünk kell, és maiak csak úgy lehetünk, ha megbecsüljük a folyamatot, ami a mát szülte.” Dr. Sikota Győző

A Porcelán Múzeum épülete önmagában is érdekes látványosság, hiszen Mondok Tamás és Rákosi Ferenc Ybl–díjas építész tervezték. 1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett. A porcelánmúzeum építéséhez anyagi támogatást az akkori felügyeleti szerv, a Finomkerámiai Művek (FIM) biztosított. Az épület különlegesen megerősített alapokon 4-5 méter mélységű vasbeton cölöpökön áll, biztosítva a stabilitást a helyi földmozgások ellen. Maga az épület monolit vasbeton szerkezettel épült. Az egységes és természetes megvilágítást hőszigetelt termoplán üvegből készült tetőszerkezet biztosítja. A különlegesen nagy méretű oldalsó üvegablakokat és a belső térelválasztó üvegeket az Orosházi Üveggyár készítette. A múzeum épületének hőellátását padlófűtés biztosítja, amely sandorski márvánnyal van borítva. A kétszintes múzeumban időrendi sorrendben láthatók a tárgyi és írásos emlékek. A kiállítás az emeleten kezdődik, ahol 1777-től az 1948-ban bekövetkezett államosításig tartó időszakot öleli fel a kiállított anyag.

1. A gyár 1777-ben, mint üveghuta kezdett működni. Az első tárlókban láthatóak a kezdeti idők üvegedényei, majd az 1831-es átállást követően, a kőedénykorszak, kezdetben a paraszti kultúra igényeinek megfelelő egyszerűbb, mindennapi használatra szánt kőedény tárgyai.

2. Az 1800-as évek végén, a közízlés változását követve, a gyár művészeti törekvései is kétirányúvá váltak. Továbbra is gyártották, a hagyományos formákat, de ugyanakkor megjelentek a polgári igényeket is kielégítő dísztárgyak és készletek. Ezeknek nemcsak motívumai újak, hanem formájukat is barokkos lendület jellemzi: az áttört peremszegélyek, amelyeken az enyhe elefántcsontszínű felületet teljesen ellepi a tüzes színekben ragyogó stilizált leveles díszítmény és a dús aranyozás.

3. A következő tárlókban az 1892-ben létesített kályharészleg termékei láthatóak. A gyár egy különös gonddal készült darabja, a hollóházi plébánia kis kápolnájának oltára, melyet 1914-ben építettek fel a raktárkészletből, amikor a kályhagyártás már megszűnt.

4. A továbbiakban az 1900-as évek elejétől, az első világháborúig készült termékek láthatóak. Ezekben az évtizedekben felhasználták az előző időszakokból örökölt mintakincset, de a korábbi díszes alkotásokról lemondtak és csupán a falusi tányérok ornamentikáját újították fel egy-két sikeres mintával. A szép, de költséges kézifestés helyett tömegesen alkalmazták a matricás mintákat, vagy sablonokat. A századforduló jellegzetes stílusa a szecesszió, a hollóházi gyár termékeinél tisztult formában jelentkezik, és elsősorban a színezésben, az erős narancssárga és zöld használatában érvényesül.

5. Az első világháború éveiben, az akkori tulajdonos, Fischer Emil megszűnt gyárából hoznak új formákat és díszítéseket, melyek azonban szokatlanul halványak és a gyár addigi művészeti törekvéseitől idegenek. A két világháború utáni nehéz helyzetet követően 1939-ben Szakmáry Károly kassai porcelánkereskedő lett a gyár bérlője, aki az exportpiacok meghódításával ismét felvirágoztatta a gyárat.

6. 1948-as államosítást követően 1954-ig villamos szigetelőket állított elő a gyár. 1956 végétől fokozatosan áttért a művészi porcelánok gyártására. A földszinti tárlók előtt végighaladva, az elmúlt 56 év munkája látható.A porcelánkorszak arculatát, a termékválaszték formáit és díszítését a 60-as évek kezdetétől a gyár alkalmazásában álló tehetséges iparművész kollektíva alakította ki.

7. A hátsó falon lévő tárlókban az ország egyetlen állandó kiállítása látható ahol Szász Endre festőművész porcelánalkotásai tekinthetők meg.

8. A további tárlókban, a földszint jobb oldalán, a jelenleg is gyártásban lévő formák láthatóak, melyek közül hat termékcsoport nyert BNV Nagydíjat, három pedig emellett elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat is.

9. Különleges látványosságot nyújtanak a Forma 1 trófeák (az első magyarországi Forma 1 versenyek Nagydijait Hollóházán készitették).

Reméljük, hogy hamarosan, Múzeumunk vendégeként üdvözölhetjük Önt is!

Nyitvatartás: Áprilistól- novemberig, naponta 9.30-16.30-ig Téli időszakban, előzetes bejelentkezés alapján. Elérhetőségek:

Múzeumvezető: Koroly József Hollóházi Porcelánmúzeum, 3999 Hollóháza, Károlyi út 11. Tel.: (36) 06-47-505-400/155 Fax.: (36) 06-47-505-401 Mobil.: (36) 06-30-637-4071

Múzeumi Kávézó: A Hollóházi Porcelánmúzeum 2001-ben ünnepelte megnyitásának 20. évfordulóját. A májusban tartott ünnepségen Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára vett részt. Ezzel egy időben, új létesítményt is avattak: a Múzeumi kávézót, ahol a múzeumlátogatásban, vagy a napi kirándulásban megfáradt turisták egy kellemes kávé mellett megpihenhetnek. A kávézó különlegessége, hogy vendégeink kiválaszthatják melyik Hollóházi porcelán csészéből kívánják elfogyasztani kávéjukat. Ha tetszett a csésze, azt meg is vásárolhatják. Látogatói alkotócentrum: A Múzeumban működik a 2003-ban létrehozott "Látogatói alkotócentrum", amely lehetőséget biztosít kedves látogatóink számára, hogy ne csak betekintést nyerhessenek a porcelánfestés csodálatos világába, ki is próbálhassák porcelánfestői tehetségüket, és egyéni alkotásokat hozzanak létre. Szakképzett kézifestő segítségével varázsolhatnak mintákat a hófehér porcelánra, a hollóházi kirándulás maradandó emlékeként. A fehér porcelán ára: 300-1000 Ft-ig Eszközhasználat és festék: 400 Ft/db A tárgyak kiégetését a Hollóházi Porcelán Rt. vállalja. Postaköltség: 1400 Ft Amennyiben nem kérik kiégetni a porcelánt, vagy a helyszínen történt egyeztetés szerint vissza tudnak jönni a kiégetett tárgyakért, úgy természetesen a postaköltséget nem számoljuk fel.

Copyright © 2007 NEW Profile s.r.o. výhradný dovozca pre SR a ČR, Bratislavská 3192, 945 01 Komárno
Tel.: 035 7741 822, Fax: 035 7741 822, Mobil: +421 903 446226, E-mail: info@newprofile.sk
WEB Design: gART